Vergunning dakkapel

1011

Voordat je een dakkapel laat plaatsen, is het belangrijk om te controleren of je een vergunning nodig hebt. Hieronder lees je alles wat je moet weten over vergunningen voor dakkapellen.

Wat is een dakkapel vergunning?

Een bouwvergunning voor dakkapellen is speciaal ingevoerd om de veiligheid van omwonenden en de bewoners te waarborgen. Ook is het om het straatbeeld te bewaken, anders zou er op elk huis een ander soort dakkapel staan.

Een vergunning voor een dakkapel is niet altijd vereist, maar in bepaalde gevallen ook wel. Hieronder lees je daar meer over.

Voor bijna alle soorten dakkapellen is een vergunning nodig. Toch is het mogelijk, indien richtlijnen in acht worden genomen,  om een dakkapel te plaatsen zonder vergunning. Hieronder lees je in welke gevallen het wel of niet nodig is.

De voorwaarden voor een vergunningsvrije dakkapel

Als de dakkapel aan de achterkant of zijkant van een woning zit en niet gericht is naar openbaar gebied (weg, vaarwater of groen), kom je - mits je aan de andere voorwaarden voldoet - in aanmerking voor het plaatsen van een vergunningsvrije dakkapel.

De voorwaarden voor een vergunningsvrije dakkapel:

dakkapel vergunningloos
  1. De bovenkant van de dakkapel moet minimaal 50 centimeter onder de daknok zitten.
  2. De zijkanten van de dakkapel moeten minimaal 50 centimeter van de zijkanten van het dakvlak zitten.
  3. De onderkant van de dakkapel moet tussen de 50 en 100 centimeter zitten boven de voet van het dak.
  4. De dakkapel mag maximaal 175 centimeter hoog zijn.
  5. De dakkapel heeft een plat dak.

De dakkapel mag dus even lang zijn als de breedte van je dak minus een meter. Dan ligt de dakkapel 50 centimeter van beide zijkanten af.

Vind dé beste specialist voor dakkapellen en ontvang gratis offertes.

Wanneer moet ik een dakkapel vergunning aanvragen?

Indien je niet aan de voorwaarden voldoet voor een vergunningsvrije dakkapel, moet je een vergunning aanvragen. Een aantal voorbeelden van situaties waarin je een vergunning nodig hebt zijn:

  1. Je dak heeft een hoek en je besluit een hoekdakkapel te nemen.
  2. Je plaatst een dakkapel waarmee de nok van het dak hoger wordt.
  3. Je dakkapel heeft een dak dat niet plat is(schuin- of puntdak)
  4. Je deelt een dakkapel samen met de buren.
  5. Het dakkapel wordt op een monumentaal pand geplaatst.
  6. Je plaatst een dakkapel waarmee je uitkijkt op de straat.
  7. Je neemt een dakkapel met een balkon en deuren.

Soms is het mogelijk om toch een dakkapel aan de voorkant van de woning te plaatsen. Hier zijn wel een aantal voorwaarden voor. Het dakkapel moet aan alle eisen voldoen van een vergunningsvrije dakkapel, het is toegestaan in het bestemmingsplan én de gemeente heeft geen welstandseisen ingevoerd.

Hoe werkt het aanvragen?

Om een dakkapel vergunning krijgen moet het bouwbedrijf die de dakkapel gaat plaatsen een aanvraag doen bij de gemeente. De aanvraag hiervan duurt gemiddeld 14 weken.

Binnen 8 weken krijg je te horen of de aanvraag goed- of afgekeurd is. Als de aanvraag door de gemeente goedgekeurd is, hebben de omwonenden 6 weken om bezwaar te maken. Is dit niet het geval, dan is de vergunning succesvol verkregen.

Wat kost het?

Een vergunning heeft in elke gemeente een andere prijs. Gemiddeld zal de prijs van een vergunning tussen de €200 en €800 zijn.

Vind dé beste specialist voor dakkapellen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's